Archief - OLT Avereest

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Archief

Lachsalvo’s rollen van tribune bij DITO Balkbrug
(Bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 24 juli 2017)

Balkbrug - Hoewel Buienradar aangeeft dat er zondag 100% zeker regen valt, de donkere wolken zich lijken samen te pakken boven Balkbrug trekken de bezoekers van het Openluchttheater Avereest zich daar weinig van aan.Zij stoppen gewoon een regenjasje in de tas. Ruim 175 toeschouwers vullen zondagmiddag het knusse theater  voor de eerste voorstelling ‘Als ik Sophie zie’ gespeeld door Balkbrugse toneelvereniging DITO.

Dat dit gezelschap pas na de Pasen met het repeteren begonnen is, is nergens uit af te leiden. Het stuk, een boerenklucht in drie delen, zit er geweldig goed in. Terwijl in het eerste bedrijf het stuk en de personages nog neergezet moeten worden trekt DITO in de andere bedrijven alle registers open. De ene na de andere doldwaze scene dient zich aan en regelmatig rollen de lachsalvo’s van de tribune.

Herkenbare kluchtHet publiek blijkt over het algemeen goed bekend te zijn met de grillen van de natuur. Terwijl het wat steviger begint te regenen worden de regenjassen, soms voor je gevoel niet meer dan een ROVA-plastic zak, aangetrokken. Ondertussen wordt er niets gemist van alle gebeurtenissen op het toneel. Natuurlijk heeft DITO een klucht gekozen die herkenbaar is, die ervoor zorgt dat er voor het publiek veel te zien en te beleven is. Regisseur Henk Schrotenboer ziet het vanaf de banken allemaal goedkeurend aan. ‘Ik ben zeer tevreden’, klinkt het tussen de bedrijven door. ‘Het stuk zit er goed in.’

Voorstelling gemist?

In de pauzes zorgen de vrijwilligers van het Openluchttheater Avereest voor een hapje en een drankje. Ook de warme worsten gaan er goed in bij het publiek. Menigeen gaat snel terug naar de zitplaats want men is benieuwd naar het vervolg van de klucht.

Hebt u deze editie gemist, maar wilt u wel eens een avondje (dit was namelijk de enige middagvoorstelling)onvervalst genieten? Kom dan 4, 5 of 26 augustus naar het Openluchttheater Avereest. Dan treedt DITO namelijk weer op.

 

Seizoen openluchttheater geopend
bron: www.infobrug.nl

Het mannenkoor De Scheepsjagers heeft met de muzikale middag voor de aftrap gezorgd van het nieuwe seizoen voor het Openluchttheater Avereest. Het koor heeft voor deze middag Jan van de Beld (bekend van Jan en Zwaan) en Monique van Beek uitgenodigd om een middagvullend programma te maken.


Het theater was redelijk goed gevuld al hadden er dankzij de uitstekende weersomstandigheden misschien wel meer mensen kunnen zitten. Het was bladstil, een goed temperatuur en van de nabij gespeelde voetbalwedstrijd werd geen hinder ondervonden. De Scheepsjagers trappen de middag af met hun bekende zeemansliederen en liederen uit de oude doos. Al snel zit de stemming er goed in en begint het publiek stilletjes mee te deinen op de wel zeer aantrekkelijke muziek die accordeonist Fedde van ’t Zand, drummer Sander Eggen en de zangers van het mannenkoor produceren. ‘Zonder jou ben ik verloren’ klinkt het door het theater en steeds meer mensen zie je meezingen. Eerst nog wat schuchter, maar steeds met meer overtuiging.

Dat is ook het geval bij het optreden van Jan en Monique. Het is even zoeken waar de zangeres is gebleven want zij heeft in plaats van op het podium plaatsgenomen tussen het publiek. Het brengt de stemming er nog meer in. Terwijl Jan op de achtergrond mee zingt trekt Monique met haar heldere stem toch wel alle aandacht naar zich toe. Na de onderbreking zingt het tweetal ook Oostenrijkse liederen en worden de accordeons uit de koffer gehaald. Terwijl het duo zingt, zorgt ‘dirigent’ Henk Meesters aan de zijlijn voor nog meer sfeer. Een dansje met een van de koorleden, het opzwepen van het publiek, het kan allemaal in het Openluchttheater Avereest. Tussen de bedrijven door wordt Klaas Hulst gehuldigd als Scheepsjager van het jaar. Hulst is er zichtbaar blij mee.

Tijdens de korte pauzes is het voor de vrijwilligers van het theater flink doorpoten om alle dorstige en hongerige bezoekers van een drankje en een hapje te voorzien. Maar men redt zich uitstekend. Na een lange middag met veel bekende liederen wordt de muzikale middag afgesloten. Iedereen keert tevreden huiswaarts. De eerstvolgende activiteit in het openluchttheater zal zijn op 25 juni wanneer Aalt Westerman uit Nieuwleusen een muzikale middag zal verzorgen. Welke support act er nog meer zal meewerken is op dit moment nog niet bekend.


DITO treedt op in Openluchttheater
(bron: www.dedemsvaartsecourant.nl d.d. 13 juli 2017)

Balkbrug - De Balkbrugse toneelvereniging DITO speelt ook deze zomer weer een aantal keren in het Openluchttheater Avereest. Het gezelschap staat al vele jarenlang garant voor een avond ongekend plezier en ontspanning. In de loop van de jaren heeft het toneelgezelschap bij het brede publiek een goede naam opgebouwd en zijn de verwachtingen ook voor het stuk ‘Als ik Sophie zie’ weer hooggespannen.

Kort na de Paasdagen zijn de acteurs van DITO met het repeteren begonnen. ‘We oefenden op een gegeven moment zelfs drie avonden in de week’, lacht Ella Fokkert.
‘We hebben recentelijk namelijk ook ons winterstuk ‘Maagdenburcht’ nog op de planken gebracht en daar moesten we uiteraard wel op blijven oefenen.’ Veel spelers maken zich de rol pas goed eigen wanneer ze weer op het podium repeteren. De interactie met de tegenspelers, de juiste plek op het toneel en de spreekrichting naar het toekomstige publiek zijn aspecten waar goed op geoefend moet worden. Regisseur Henk Schrotenboer, terug van weggeweest, let op al die aspecten en zorgt ervoor dat iedereen scherp is tijdens de repetities. Dat is soms wel lastig, want niet iedereen kan iedere week aanwezig zijn vanwege werk of vakantie, maar ook daar weet DITO een mouw aan te passen.

Dekentje

Nieuw dit jaar is dat DITO de voorstelling begint met een video. De opnames hiervoor zijn net tot grote tevredenheid afgerond. DITO
speelt ‘Als ik Sophie zie’ voor de eerste keer op zondagmiddag 23 juli aanvang 14.00 uur. Verder volgen er drie avonden, te weten 4, 5 en 26 augustus. De entree bedraagt € 6,- per persoon. Neem op een koude avond gerust een dekentje en/of tuinkussen mee.

Als het regent gaat de voorstelling helaas niet door. Het is voor DITO onmogelijk om op het laatste moment nog uit te wijken naar een zaal. ‘Je zit met het decor wat we hier hebben opgebouwd en bovendien maken we tijdens onze voorstellingen nog wel eens gebruik van een paard, auto of tractor die ineens de scene binnen komt. Dat is in een zaal niet te doen.’


.

Muzikale middag Aalt & Anja Westerman en Uffelter Mannenkoor - geannuleerd vanwege de regen

De liefhebbers van een heerlijke middag zingen en luisteren naar bekende liederen hadden zich zondag 25 juni verheugd op een ontmoeting met Aalt & Anja Westerman en het Mannenkoor Uffelte. Helaas gooide Pluvius roet in het eten waardoor de middag geannuleerd moest worden.

Het bestuur van het Openluchttheater Avereest probeert in nauwe samenwerking met de artiesten een nieuwe datum te vinden. Op dit moment wordt nagedacht over het laatste weekend van augustus. We hopen u zo spoedig mogelijk op de hoogte te brengen.


Aalt (en Anja) Westerman

Wie kent hem in deze contreien eigenlijk niet? De muzikaal leider van The Key Stones, The Yellow Stars treedt zijn hele leven al naar buiten met zijn liefde voor de muziek. Vanaf 1994 is Aalt Westerman zich meer gaan toeleggen op streektaal en staat hij bekend om zijn meezingliedjes. De laatste jaren treedt hij vaker op met zijn dochter Anja waardoor de muzikale mogelijkheden veel groter zijn.

Mannenkoor Uffelte
Het Mannenkoor Uffelte brengt een gevarieërd programma met Nederlands, Drents, Engels en Duitstalige liederen die bij het publiek goed in het gehoor liggen. Het koor bestaat uit ca. 30 leden, voor een groot deel wonend in Uffelte en aangevuld met leden uit Havelte, Ruinen, Ruinerwold en Dwingeloo. Dirigent is Bert Koster uit Meppel. Hij is overdag muziekleraar en 's avonds dirigent van meerdere koren.

.

Scheepsjagers openen nieuw seizoen Openluchttheater
Bron: Dedemsvaartse Courant d.d. 16 mei 2017

Balkbrug – Nog een paar weken en dan start het seizoen van het Openluchttheater Avereest. ‘Gelukkig’, zeggen de bestuursleden. ‘Je bent maanden bezig met de voorbereiding maar het begint pas echt bij de eerste activiteit.’ En dat zal zijn op zondag 21 mei, aanvang 14.00 uur, met de muzikale middag van mannenkoor De Scheepsjagers uit Balkbrug. Zij krijgen ondersteuning van Jan en Monique. Jan van de Beld is bekend van het duo Jan en Zwaan.

‘Het wordt een prachtige middag voor de liefhebbers. De Scheepsjagers zingen voornamelijk Nederlandstalig terwijl Jan en Monique ook in het Engels en Duits zingen.’ De entree voor deze middag bedraagt slechts 5 euro per persoon. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar ’t Trefpunt.

Goed bereikbaar

‘Het mooie is dat ons theater vanaf dit seizoen voor iedereen bereikbaar is’, zegt voorzitter Janneke ten Kate. ‘Waar voorheen een zandpad met houtsnippers lag is er nu een breed tegelpad aangelegd door de vrijwilligers. Het pad is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van rolstoel of scootmobiel.’ Ook is het theater zelf weer onder handen genomen zodat men fris aan het nieuwe seizoen kan beginnen. ‘Op dit moment wordt er ook hard gewerkt aan onze nieuwe website. Het zou prachtig zijn wanneer deze nog voor het seizoen online is’, aldus de voorzitter.

Voorstellingen

Wat verder in het seizoen, om precies te zijn op 23 juli, 4, 5 en 26 augustus, treedt de Balkbrugse toneelvereniging DITO op met het stuk ‘Als ik Sophie zie …..’. Ook gaat de coalitie van Plaatselijk Belang en Bruggenbouwers het theater gebruiken om de dorpsvisie Balkbrug 2025 te lanceren. ‘Alles staat en valt natuurlijk met het weer, want dat is eigenlijk het enige dat we niet in de hand hebben’, laat het bestuur weten. ‘We zorgen dat de catering straks weer op orde is, de banken schoon en geluid en licht weer perfect zijn afgesteld.’

Het Openluchttheater is een mooie locatie voor theatervoorstellingen, musicals van de basisscholen en kan tevens gebruikt worden voor openluchtkerkdiensten en concerten.

.

DITO speelt voor bomvol openluchttheater
bron: Dedemsvaartse Courant 29 augustus 2016

Balkbrug - Toneelvereniging DITO Balkbrug heeft dit jaar geen klagen gehad wat betreft de weersomstandigheden. Ook niet tijdens de laatste twee avonden, al was het zaterdag even billen knijpen omdat het onweer wel heel dichtbij kwam.

‘Gelukkig ging het vooral langs’, zeggen de mensen van het Openluchttheater Avereest. ‘Er zijn wel wat mensen vroegtijdig weg gegaan, maar degenen die tot het einde zijn blijven zitten hebben het toch droog kunnen houden.’

Vrijdagavond was het helemaal perfect weer om in het knusse openluchttheater te genieten van (bijna) professioneel toneelwerk. Na een warme dag bleef het ook ’s avonds redelijk warm en was het tevens windstil. Perfecte omstandigheden voor het buitentoneel. Zowel DITO als het Openluchttheater hoopte op een vol theater en die wens werd vervuld. Voor de laatkomers was het even zoeken naar een open plekje maar uiteindelijk wist iedereen nog een ongebruikt stukje bank te vinden.

Alles uit de kast

DITO speelde dit seizoen ‘Amor richt zijn pijlen zelf’ en dan weet je bij de acteurs van de lokale toneelvereniging dat er werkelijk alles uit de kast wordt gehaald. De sketches volgen elkaar in rap tempo op en dat geldt ook voor de lachsalvo’s die regelmatig over de tribune golven. Maanden van voorbereiding zijn aan de vier voorstellingen voorafgegaan, maar dat zorgt er wel voor dat het stuk van begin tot eind goed loopt. DITO beschikt over acteurs van alle leeftijden en ervaring, maar juist die mix maakt het zo aantrekkelijk voor het publiek om er eens goed voor te gaan zitten. Ook het grote toneel van het theater maakt dat er veel mogelijk is. Zo rijdt Tine van Tutten (een rol van Henny Dragt) rustig met haar 45 km. wagentje door het beeld.

‘Dit is echt genieten’, zegt Nico Lubbers, bestuurslid van het Openluchttheater terwijl zijn blik over het goed gevulde theater gaan. ‘Hier doe je het allemaal voor. Dit is het absolute topweer voor ons.’

 

Koor zonder Naam schittert in Openluchttheater Avereest
bron: Dedemsvaartse Courant 18 juli 2016

Balkbrug - Onder de meest perfecte weersomstandigheden optreden in een openluchttheater. Dat overkwam zondag het Koor zonder Naam uit Dedemsvaart.

Terwijl de wind steeds meer afnam en de zon ruimte kreeg om de banken in het theater te verwarmen zongen de koorleden het ene na het andere Nederlandstalige lied. Zanger, troubadour Aalt Westerman begeleidde het Koor zonder Naam terwijl dirigente Frieda Rosman het koor met grote precisie leidde.

Hoewel de omstandigheden perfect waren en de koorleden onder meer uit Dedemsvaart en Balkbrug afkomstig zijn, bleef de opkomst in het knusse openluchttheater achter bij de verwachtingen. Een gemiste kans om voor slechts een paar euro de hele zondagmiddag te kunnen genieten van liedjes van vroeger tot nu. Het Koor zonder Naam zingt zuiver en dat is een knappe prestatie wanneer de wind nog door de bomen ruist. Zelfs op de achterste rijen van het theater is de tekst goed te volgen. Ook de solopartijen worden uitstekend neergezet. Elk lied wordt aangekondigd door Aalt Westerman. Tussen de optredens van het koor zingt hij samen met zijn jongste dochter Anja ook tal van Nederlands- en Engelstalige liederen. ‘Er is vandaag geen pauze, we gaan altijd vrolijk door’, zegt Westerman terwijl het koor plaats maakt voor het vader-dochteroptreden. De bezoekers gebruiken die tijd om snel een drankje of een versnapering te halen bij de catering.

Het eerstvolgende optreden in het Openluchttheater Avereest is op donderdag 28 juli. Dan treedt om 20.00 uur toneelvereniging DITO uit Balkbrug op met de voorstelling ‘Amor richt zijn pijlen zelf’. ‘Hopelijk is het dan weer net zo’n mooi weer als wat wij vandaag hebben gehad’, zeggen de bestuursleden van het theater.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu